Make Intelligent Guesses
Adalah satu perkara yang normal (biasa) apabila anda bertemu dengan perkataan-perkataan yang tidak anda ketahui maknanya sewaktu membaca sesuatu teks. Cara yang terbaik adalah meneka sahaja makna perkataan tersebut berdasarkan ayat-ayat sebelum dan selepasnya.
Contohnya sewaktu saya mendengar lagu tema Perdana Global Peace Forum, Peace On Earth, saya tidak tahu apakah makna ‘halt’ .. Lihat ayat berikut yang dinyanyikan:
Drop the gun, halt the bomb, stop the war…
Tetapi, berdasarkan ayat tersebut saya dapat meneka bahawa perkataan ‘halt’ pasti ada kaitan dan makna yang seakan-akan ‘drop’ dan ’stop’.
P.S.: Saya pernah membincangkan teknik meneka ini dengan panjang lebar di artikel: 7 Teknik Menggunakan Konteks Untuk Meneka Makna Perkataan


HALT tue lebih kurang macam PAUSE ler.. hehehe