Pak Hasan Dan Babi

Seronok kami menyanyi lagu Pak Hasan ada ladang dalam kereta menuju ke majlis perkahwinan.

Mula-mula tukar kepada “na ni nu ne no” sebab nak buat bunyi kuda. “Neh neh”.

Kemudian Afiah kata Pak Hasan ada pig.

Mommy pun dengan yakinnya menyanyi.

Pak Hasan ada ladang a i u e o

Di ladangnya ada babi a i u e o

Oink oink sini oink oink sana

Oink oink.

Ek eh kakak, Pak Hasan tak boleh bela babi.

Kenapa?

Babi haram dimakan.

Dan seterusnya adalah saya memberitahu Afiah tentang halal haram pula.

Nor Azleen, Abd Rahim.

#cikgumommy hati-hati semasa menyanyi

Ladang Pak Hasan

Sesi membaca lantang hari ini disertai oleh Isyraq dan Mommy sahaja. Kakak dan Angah ikut Abah pergi tengok perarakan Merdeka.

Tahun ini Pasir Gudang menjadi tuan rumah untuk sambutan kemerdekaan peringkat Negeri Johor. Perarakan pagi ini dibuat di Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang.

Cerita pilihan kami hari ini adalah Ladang Pak Hassan, buku kedua dari Siri Bacaan Awal Bacalah Anakku. Buku sebanyak 17 muka surat ini ditulis oleh Puan Nik Eliani Nik Nawi dan diterbitkan oleh One Stop Language and Computer Consultancy. Set buku ini ada diedarkan oleh Whiztots Resources.

1. Sambil membaca buku ini, saya juga menyanyikan lagu Pak Hassan Ada Ladang mengikut melodi lagu Old Mac Donald.

2. Saya variasikan bunyi “a e i o u” kepada /a i u e o/ dan seterusnya kepada gabung bunyi “ma mi mu me mo”, “ka ki ku ke ko” dan “ba bi bu be bo”.

3. Apabila Isyraq mula menunjukkan respon kepada cerita dan lagu, saya memberi masa menunggu respon bunyi dari Isyraq. Isyraq baru 7 bulan.

4. Lagu-lagu ini boleh diulang-ulang di waktu lain tanpa sesi membaca lantang dan boleh divariasikan dengan haiwan-haiwan ternakan lain serta gabung bunyi lain.

5. Bagi anak-anak yang lebih besar boleh tambahkan aktiviti mengira gambar haiwan, mencari haiwan dalam gambar dan membuat bunyi dan aksi haiwan.

Selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan yang ke-60!

Merdeka adalah apabila minda dan jiwa kita bebas dari dipengaruhi anasir jahat.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy baru merdeka.

Read Aloud – Allah’s Creation

https://www.facebook.com/cikguazleen79/posts/10212172016668209

Susah sangat nak suruh mandi, maka mommy pun buat satu sesi membaca lantang sebagai ganjaran sebelum mandi.

Lepas mandi nanti, Angah dah susun satu lagi buku untuk sesi membaca lantang.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy berlatih membaca lantang

P.s.: Maafkan ketidaksempurnaan sebutan. Saya sedang berusaha memperbaikinya.

Pantun Melayu

Burung kenek-kenek terbang cucur atap,

Pesan datuk nenek rajin-rajin baca kitab.

Burung kenek-kenek terbang atas pagar,

Pesan datuk nenek rajin-rajinlah belajar.

Burung kenek-kenek hinggap tepi pandan,

Pesan datuk nenek rajin-rajin jaga badan.

Burung kenek-kenek hinggap tepi telaga,

Pesan datuk nenek budi bahasa budaya.

Dua tiga hari ni saya menyanyikan lagu-lagu ini kepada Isyraq sewaktu memandikannya. Angah jeling sahaja. Afiah pun sibuk nak dengar dan tanya kenapa.

Menurut buku Wiring The Brain For Reading dan juga merujuk kepada piramid kemahiran membaca, kebolehan memahami perkataan berima adalah salah satu ciri penting dalam kesedaran fonemik.

Selama ini saya nyanyi nursery rhymes, bahasa Inggeris. Puas juga saya fikir nursery rhymes dalam bahasa Melayu. Kalau anda tahu, sila kongsikan dalam komen ya.

Kemudian saya teringat pantun-pantun hujungnya mesti berima. Selain daripada berima, ianya juga diselitkan dengan nasihat-nasihat untuk anak.

Nampak tak, betapa 50 tahun lalu belum ada lagi kajian tentang otak untuk membaca tetapi datuk nenek yang mencipta pantun-pantun ini sudah diilhamkan oleh Allah SWT untuk mendidik anak. MasyaAllah.

1. Membina litar membaca melibatkan proses mengitar-semula neuron bahasa, auditori dan visual. Tetapi lebih banyak pada bahasa dan auditori. Justeru, kesedaran fonemik amat penting dalam langkah awal untuk mengajar anak membaca.

2. Salah satu ciri penting dalam kesedaran fonemik adalah kebolehan mengenalpasti perkataan yang berima, kebolehan mengenalpasti perkataan yang mempunyai sebutan yang sama, samada di depan, di belakang atau di tengah.

3. Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah menyanyikan lagu kanak-kanak yang berima. Nyanyian mestilah ceria dan mempunyai intonasi yang baik (tinggi rendah suara). Pilih 1 atau 2 lagu sahaja diperingkat permulaan. Boleh juga menyanyikan lagu Abu Ada Ayam dan Cory The Cat. Buat aksi.

4. Selepas anak biasa (familiar) dengan lagu tersebut, cuba hilangkan bahagian akhir lagu. Tunggu untuk anak menyambungnya. Ini boleh dilakukan sedari bayi lagi. Tapi dah tentulah bayi akan menjawab dengan bahasa bayi.

5. Di peringkat seterusnya, tukarkan 1 perkataan pada baris lagu kepada perkataan lain. Lihat samada anak dapat mengecam kesilapan tersebut.

6. Bagi anak yang lebih besar, boleh minta anak gantikan dengan perkataan berima lain. Walaupun mungkin maknanya tidak sesuai atau perkataan diberi tidak bermakna, layankan sahaja. Kerana yang diperlukan dalam peringkat ini adalah kebolehan anak mengenalpasti ritma, bukan pemahaman. Pemahaman boleh dibuat di waktu lain.

Nor Azleen, Abd Rahim.

#cikgumommy juga cikgu menyanyi (lagu kanak-kanak sahaja)

Read Aloud Session

Kami baru selesai buat sesi membaca lantang. Mommy baca, anak-anak dengar.

Pilihan buku hari ini adalah Hide and Seek dari siri Little Reader Level Very Easy.

Angah dan Afiah seronok sangat dapat dengar mommy baca. Angah sebenarnya tak faham sangat bahasa Inggeris tapi disebabkan buku ini disertakan dengan gambar, maka dia macam faham juga.

1. Sesi membaca lantang boleh dimulakan seawal bayi dalam kandungan lagi. Dan boleh diteruskan sehingga dewasa.

2. Semasa bayi kecil, pilih buku cerita yang mengandungi ayat berima. Lagu kanak-kanak, puisi, pantun amat sesuai dan membantu meningkatkan kesedaran fonemik.

Apabila anak berusia sekitar 2 ke 4 tahun, boleh tukar kepada buku menamakan gambar. Buatlah cerita secara lisan.

Apabila anak berusia sekitar 5 ke 6 tahun, pilihlah buku bergambar dengan sedikit ayat. Sebaiknya ayat dan gambar pada muka surat yang berlainan.

6. Baca lantang sambil menggunakan jari untuk menunjuk perkataan yang dibaca. Ini membantu memberi panduan kepada anak bahawa membaca adalah dari kiri ke kanan (jika baca cerita tulisan jawi, dari kanan ke kiri).

7. Tidak ada umur untuk berhenti membaca lantang. Membaca lantang adalah langkah pertama untuk mewujudkan rasa suka membaca kepada anak.

Jika ibu bapa pun tidak suka membaca bagaimana mahu mewujudkan budaya membaca pada anak? Bukan salah anak tak suka buku, jika ibu bapa tak pernah membaca bersama mereka.

Apabila dewasa membaca lantang masih boleh dilakukan bersama. Kali ini kongsikanlah artikel dari majalah, suratkhabar ataupun laman web yang berkaitan dengan minat anak.

8. Sesi membaca lantang boleh dibuat banyak kali dalam sehari. Anak-anak sangat seronok sebenarnya meluangkan masa bersama ibu bapa.

Selamat membaca lantang!

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy hobinya membaca.

P.s: Maafkan di atas ketidaksempurnaan sebutan. Jangan kecam mommy.

Tips Tingkatkan Kesedaran Fonemik Anak 2 ke 4 Tahun

Malam tadi kali pertama Angah berjaya siapkan aktiviti dengan lengkap tanpa bantuan.

Dah matang agaknya. Hahaha. Bukan main gembira dan bangga bila mommy suruh ambil gambar.

Angah baru 3 tahun. Dia cuma menumpang-numpang kelas yang saya ajar.

Masa mula-mula saya start kelas bulan 11 tahun 2016, Angah cuma perhati di muka pintu. Dari hari ke hari semakin dekat dengan meja kami belajar.

Kemudian dia duduk di kaki saya semasa saya mengajar. Saya mula berikan dia kerusi di sebelah saya.

Selepas beberapa minggu, dia minta buat aktiviti juga. Jadi dudukkan dia di hujung meja kidney.

Sekarang, Angah jadi penolong ketua kelas. Hahaha. Ketua kelas kan Afiah. Angah yang susunkan kerusi, letakkan mangkuk dan pilih sendiri tempat duduk dia.

Angah dah boleh gabung bunyi secara lisan, apa-apa bunyi, juga mengeja perkataan mudah seperti ibu, abu, ini, ani, juga secara lisan sahaja. Seringkali salah dan kami ketawa gembira.

Sekarang dia mula cuba menggabung bunyi yang pelik-pelik, seperti /k/ dengan /b/. Mommy jawab “kb”. Dan dia ketawa besar geli hati.

1. Nak ajar anak 2 ke 4 tahun membaca adalah lebih mudah dari mengajar anak yang sudah masuk ke sekolah. Tetapi pengajaran tidak boleh dibuat secara formal atau dengan duduk di kerusi dan meja.

2. Jika ada anak lain yang lebih tua daripadanya, fokus mengajar anak yang lebih tua itu. Tetapi bahan-bahan pengajaran haruslah disediakan juga untuk anak yang kecil ini. Mereka sedang kuat semangatnya untuk meniru perbuatan orang lain.

3. Mulakan dengan yang lisan sahaja. Buat aktiviti-aktiviti yang menggalakkan kesedaran fonemik. Tingkatkan keupayaan anak untuk mendengar dan membezakan bunyi-bunyi.

4. Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah perdengarkan pelbagai jenis bunyi dan lihat jika anak boleh menyebutnya. Bunyi boleh dibuat menggunakan mulut ataupun gunakan kemudahan teknologi voice recorder pada handphone.

Bunyi-bunyi yang boleh digunakan adalah bunyi binatang seperti burung dan ayam, bunyi peralatan rumah seperti vakum dan kipas, bunyi kenderaan seperti kereta dan motor, serta apa-apa bunyi lain yang boleh anda fikirkan.

5. Saya suka permainan “Sebut Hooray” yang ada dikongsikan dalam buku Permainan Kreatif keluaran Read Network. Rakam 10 ke 15 bunyi yang berlainan, dan sebut hooray bila mendengar bunyi yang sedang diajar.

6. Aktiviti mesti dibuat secara santai dan dalam suasana yang menyeronokkan. Banyakkan ketawa. Anak 2 ke 4 tahun masih jauh perjalanannya dan tidak perlu terkejar-kejar.

Membaca bukanlah satu perlumbaan.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy feeling proud of Angah accomplishment

Tikar Terlipat

Dari dalam tandas, boleh dengar suara Angah menangis meraung-raung.

Tapi bukan jenis tangisan sakit, lebih kepada tangisan minta perhatian.

Namun, masih rasa tak syok nak mandi dan menyelesaikan hajat.

Maka, mommy pun keluar ke depan dan menggunakan nada suara yang tegas dan muka serius, “Angah nak apa?”

Angah menuding jari ke hujung bilik.

“Nak apa?”

Masih lagi dijawab dengan raungan dan tudingan jari.

“Kakak, Angah kenapa?”

Kakakpun bercerita. Puncanya hanyalah sudut tikar terlipat.

“Angah bangun pergi betulkan.”

Angah bangun dan betulkan sudut tikar yang terlipat akibat proses Kakak mengangkat Isyraq.

Tangisan dan raungan berhenti.

1. Anak berusia sekitar 2 ke 3 tahun memang sedang fasa perfectionist. Segalanya mahu sempurna. Segalanya mahu tersusun.

Masa Afiah usia begini kami mengambil masa yang sangat lama membeli barang di Tesco kerana dia tolong mengemas barang-barang yang tidak tersusun, tolong meletakkan kembali barang-barang yang ditinggalkan oleh pelanggan lain kerana tak jadi beli.

Masa itu kami dah risau dah jika Afiah ada sindrom, Allah lupa pula namanya.

Tapi lepas buat semakan melalui pembacaan dan bertanya pakar kanak-kanak, rupanya ianya adalah memang sifat kanak-kanak pada usia ini.

2. Anak usia 2-4 tahun juga self-centric. Berpusatkan dirinya. Dia merasakan yang dunia sekeliling ini berpusatkan dirinya. Segalanya adalah tentang dia.

Sebab itu mudah mengamuk, tantrum tak tentu hala.

Bila sudah mengamuk, susah pula mahu dipujuk. Alahai.

3. Menengking dan memukul tidak akan menyelesaikan amukan anak pada usia ini. Ia hanya akan menambahkan hormon cortisol yang menyebabkan stress berlebihan pada otak.

Ibu bapa kena lebih banyak bersabar. Bersabar dari menengking dan memukul. Juga kena bersabar dari memujuk dengan menyogok barang yang tidak munasabah.

Saat-saat seperti ini mengingatkan saya kembali bagaimanalah ibu bapa saya menjaga saya dahulu.

Semoga Allah SWT memelihara dan mengasihani kedua ibu bapa kita sepertimana mereka memelihara dan mengasihani kita semasa kita masih kecil dahulu. Amin.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy feeling touching.

Aktiviti untuk anak 2 hingga 4 tahun

“Mi, ngah ngih”, sambil tunjuk muka sedih.

“Angah nangis?”

“Ha” angguk-angguk sambil senyum.

Di lain waktu.

“Mi, pe Ngah gde.” Sambil memegang beg baju rumah pengasuh dan menunjuk ke dalam beg.

Saya angkat muka pandang angah. Angah baru masuk 3 tahun. Saya senyum dan angguk.

“Mi, pe ngah gde.” Jari telunjuk masih menunjuk ke dalam beg.

“Mi, ngok. Pe ngan gde. Pe ngah gde. Mi ngok ni.

“Suruh mommy tengok? Diapers angah ada dalam beg ya?”

Angah angguk dan senyum puas.

Ada anak yang setahun sudah boleh bertutur dengan jelas. Ada anak yang sudah 3 tahun pun masih guna singkatan.

Adakalanya singkatan itu mengena tapi kebanyakan masa susah nak teka.

“Mi, ko”

Ko itu boleh membawa 1001 maksud. Adakalanya ia bermaksud gosok, adakalanya ia bermaksud mengantuk. Ada kalanya pula ia bermaksud tidur.

Dalam buku Wiring The Brain for Reading, aktiviti yang dicadangkan untuk anak berusia 2 hingga 4 tahun adalah mengulang semula apa yang disebut oleh anak supaya dia tahu yang mommy fahami dia.

Selain daripada itu, bacalah kepada anak. Menamakan benda-benda seperti anggota badan, objek dalam bilik dan sebagainya.

Ibu juga digalakkan untuk mengambil objek-objek yang biasa digunakan dan tanya pada anak. Nyanyikan lagu-lagu kanak-kanak dan lagu-lagu fonik. Galakkan anak untuk menyanyi bersama-sama.

Tunjukkan gambar kepada anak. Tanyakan apa yang berlaku atau minta dia bercerita tentang gambar tersebut.

Kawan-kawan, yang pentingnya di peringkat usia ini adalah berkomunikasi dengan anak. Usah biarkan mereka ralit menonton televisyen atau bermain gajet.

Nak Ajar Fonik Gabung Bunyi Tapi Guna Buku Lain

Hari tu saya dihubungi oleh seseorang yang ingin tahu tentang perkhidmatan Personal Coaching yang saya jalankan. Sebagai seorang coach yang bertanggungjawab, saya pun menyelidik serba sedikit tentang individu ini bagi memastikan personal coaching ini memang sesuai untuk membantu beliau mencapai apa yang beliau hajatkan.

Rupa-rupanya beliau adalah guru sebuah tadika dan berhajat membuat tuition untuk anak murid tadika beliau. Saya maklumkan kepada beliau bahawa sesi personal coaching adalah khusus untuk ibu bapa yang berhajat mengajar anak sendiri sahaja.

Untuk guru-guru yang ingin menggunakan Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku di sekolah masing-masing adalah lebih sesuai jika mereka menghadiri Kursus Intensif Bacalah Anakku. Manakala jika berhajat untuk membuat home tuition atau kelas membaca, perlulah memohon dengan pihak Read Network.

Bacalah Anakku ada TM (pendaftaran intellectual property) dan tidak boleh sewenang-wenangnya membuka kelas membaca. Boleh disaman nanti. Beliau akui yang beliau ada ternampak posting dari Puan Nik Eliani tentang perkara tersebut.

Beberapa minit kemudian, beliau mesej saya kembali.

“Cikgu, kalau saya guna buku tadika saya tapi mengajar dengan Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku boleh tak?”

Aduih, saya tak arif tentang susunan buku tadika guru tersebut tetapi saya arif dengan susunan buku Bacalah Anakku.

Kawan-kawan, janganlah kita merumitkan perkara yang mudah.

Bacalah Anakku telah dibina, diolah, disusun, dicubajaya, disusun semula semenjak tahun 1996. Beerti ia sudah berada di pasaran selama 21 tahun.

Berada di pasaran selama 21 tahun, tetapi telah dibina sejak sebelum itu. Dicuba pakai oleh penulisnya sendiri ke atas anak-anak mereka, kepada anak-anak kawan-kawan mereka, anak-anak jiran mereka (anak-anak sedara saya sebelah suami adalah antara anak-anak awal yang dicubajaya oleh pasangan penulis ini).

Ia dibina dengan mengambil kira tabii dan fitrah anak kecil. Bukan suka-suka penulis mahu ajar a i u dahulu dan diikuti dengan b dan n. Mengapa tidak ajar mengikut susunan ABC?

Perkara-perkara kecil dan nampak remeh di mata kita ini sebenarnya besar impaknya kepada pembinaan litar membaca dalam otak anak. Bila sejak akhir-akhir ini muncullah satu demi satu kajian sains neurologi tentang bagaimana otak kita membaca semuanya menyokong apa yang dipraktikkan oleh Bacalah Anakku sebelum ini.

Dan penulis telah bukan sahaja menerbitkan dan menjual buku Bacalah Anakku ini, bahkan ada menyediakan kursus-kursus kaedah mengajar, melatih trainer-trainer dan coach-coach untuk membantu guru dan ibu bapa, membuka peluang kelas membaca supaya lebih banyak anak-anak Malaysia mendapat peluang belajar membaca dari awal usia.

Jadi mengapa kita mahu merumitkan perkara yang mudah?

Guna sahaja buku yang memang telah disediakan khusus untuk Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku. Ia pasti serasi. Ia pasti mudah, cepat dan seronok. Harganya pun sangat berpatutan. RM44.90 sahaja untuk 8 buku bacaan.

Azleen
#cikgumommy si penjual buku