skip to Main Content

Pak Hasan Dan Babi

Seronok kami menyanyi lagu Pak Hasan ada ladang dalam kereta menuju ke majlis perkahwinan.Mula-mula tukar kepada "na ni nu ne no" sebab nak buat bunyi kuda. "Neh neh".Kemudian Afiah kata Pak Hasan ada pig.Mommy pun dengan yakinnya menyanyi.Pak Hasan ada…

Read More

Ladang Pak Hasan

Sesi membaca lantang hari ini disertai oleh Isyraq dan Mommy sahaja. Kakak dan Angah ikut Abah pergi tengok perarakan Merdeka. Tahun ini Pasir Gudang menjadi tuan rumah untuk sambutan kemerdekaan peringkat Negeri Johor. Perarakan pagi ini dibuat di Kompleks Pusat…

Read More

Read Aloud – Allah’s Creation

https://www.facebook.com/cikguazleen79/posts/10212172016668209Susah sangat nak suruh mandi, maka mommy pun buat satu sesi membaca lantang sebagai ganjaran sebelum mandi.Lepas mandi nanti, Angah dah susun satu lagi buku untuk sesi membaca lantang.Nor Azleen Abd Rahim#cikgumommy berlatih membaca lantangP.s.: Maafkan ketidaksempurnaan sebutan. Saya sedang…

Read More

Pantun Melayu

Burung kenek-kenek terbang cucur atap,Pesan datuk nenek rajin-rajin baca kitab.Burung kenek-kenek terbang atas pagar,Pesan datuk nenek rajin-rajinlah belajar.Burung kenek-kenek hinggap tepi pandan,Pesan datuk nenek rajin-rajin jaga badan.Burung kenek-kenek hinggap tepi telaga,Pesan datuk nenek budi bahasa budaya.Dua tiga hari ni saya…

Read More

Read Aloud Session

Kami baru selesai buat sesi membaca lantang. Mommy baca, anak-anak dengar. Pilihan buku hari ini adalah Hide and Seek dari siri Little Reader Level Very Easy.Angah dan Afiah seronok sangat dapat dengar mommy baca. Angah sebenarnya tak faham sangat bahasa…

Read More

Tikar Terlipat

Dari dalam tandas, boleh dengar suara Angah menangis meraung-raung.Tapi bukan jenis tangisan sakit, lebih kepada tangisan minta perhatian.Namun, masih rasa tak syok nak mandi dan menyelesaikan hajat.Maka, mommy pun keluar ke depan dan menggunakan nada suara yang tegas dan muka…

Read More

Aktiviti untuk anak 2 hingga 4 tahun

"Mi, ngah ngih", sambil tunjuk muka sedih."Angah nangis?""Ha" angguk-angguk sambil senyum.Di lain waktu."Mi, pe Ngah gde." Sambil memegang beg baju rumah pengasuh dan menunjuk ke dalam beg.Saya angkat muka pandang angah. Angah baru masuk 3 tahun. Saya senyum dan angguk."Mi,…

Read More

Nak Ajar Fonik Gabung Bunyi Tapi Guna Buku Lain

Hari tu saya dihubungi oleh seseorang yang ingin tahu tentang perkhidmatan Personal Coaching yang saya jalankan. Sebagai seorang coach yang bertanggungjawab, saya pun menyelidik serba sedikit tentang individu ini bagi memastikan personal coaching ini memang sesuai untuk membantu beliau mencapai…

Read More

Ajar Anak Menggunting

Hari tu, saya dapati ada sebahagian dari students kelas saya yang masih belum mahir menggunakan gunting. Umur dah 5-6 tahun tapi pegang gunting pun masih perlu dibetulkan.Dalam kelas membaca ni memang kurang sempatlah saya nak mengajar cara pegang gunting dan…

Read More