skip to Main Content

Cara Bimbing Anak Membaca

Anak kecil hendaklah dibimbing sewaktu membaca. Duduk sebelah sewaktu dia membaca. Walaupun sudah tamat Buku 8 beberapa bulan yang lalu, dan sekarang sudah hampir tamat Read Easy Beginner Level, saya masih lagi menemani Afiah membaca. Kadang-kadang dia jumpa perkataan yang…

Read More

Berlatih Ragam Zapin

Hari itu bila Afiah nampak Cikgu Masturah A. Latib buat live video Safiyyah berlatih zapin, dia tidak puas hati kenapa mommy tidak pernah upload video dia menari. Mommy kata ada, tapi kata dia itu ramai-ramai. Dia nak video dia seorang…

Read More

Azmina Buat Rantaian Bunyi Buku 8

Setiap kali dalam kelas buat aktiviti apa pun, Angah mesti nak buat juga. Kadang-kadang serba salah juga kerana Angah baru tiga tahun. Saya mahu dia main, main dan main. Tapi dia memang suka main, main dan main. Kemudian suka juga…

Read More

Aroithai Tunamaya Spa & Resort Desaru

Hari itu suami ada “away day” dengan koperasinya di Bandar Penawar. Saya dan anak-anakpun mengikutlah sama ke Amansari Hotel di Bandar Penawar itu. Selesai suami ber”away day” sebelum pulang ke Pasir Gudang, saya ajak suami mencuba Aroithai di Tunamaya Spa…

Read More

Menyusun Puzzle Membina Kreativiti

Hari itu kami buat puzzle dinosaur. Buat sendiri jer. Cepat, mudah dan murah. Nah, itu tema bbm cikgumommy. “Cepat, mudah dan murah!” Seronok tengok anak-anak ini susun puzzle yang empat keping cuma itu. Macam-macam hasilnya. Bermain puzzle ini nampak macam…

Read More

Tanda Awal Rabun Dan Silau

Hari ini saya lihat Phonicsmarty A mendekatkan lagi mukanya ke buku di atas meja. Sudah macam nak masuk ke dalam buku sahaja lagaknya. Sesekali dia menggosok-gosok matanya yang ternyata tidak gatal. Dia memandang saya dengan ekspresi muka meminta cikgu mengesahkan…

Read More

Resepi Slime Tanpa Borax

Akhirnya hari ini saya tunaikan permintaan Afiah nak membuat slime selepas lebih setahun dia memintanya. Bukannya apa kebanyakan resepi slime yang ada menggunakan bahan pencuci pakaian yang kuat, sabun pencuci pinggan yang kuat juga, bahkan ada juga yang menggunakan boraks…

Read More

Jus Anti Dot

Hari itu bila saya jumpa kawan saya yang seorang ini selepas agak lama juga tidak jumpa, saya sangat teruja melihat dia. Kawan saya ni pejuang kanser payudara. Semasa beliau didiagnosis menghidap penyakit ini beliau sedang mengandung 16 minggu. Beliau perlu…

Read More

Refleksi Diri 2 – 14 Oktober 2017

Hari ini berada di Hotel Aman Sari, Bandar Penawar Kota Tinggi. Struggle nak buat video refleksi diri ini sambil melayan anak yang bertiga ini. Selalu dengar orang cakap rezeki tidak pernah salah alamat. Kadang-kadang kita minta lain, lain yang tuhan…

Read More