Welcome

Say hello to the toggle bar. This is an optional section you can use to display any content you'd like. Simply select a page from the theme panel and the content of the page will display here. You can even use the drag and drop builder to create this! This is a perfect place for your company mission statement, alerts, notices or anything else.

Get In Touch

Email: cikguazleen@gmail.com
Phone: +6017-332-9298
Address: No 1 Jalan Lampam 31 Taman Tanjung Puteri Resort 81700 Pasir Gudang Johor

Our Location

map

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss

+6017-332-9298 cikguazleen@gmail.com
Img 7447

Ajar Anak Menggunting

Hari tu, saya dapati ada sebahagian dari students kelas saya yang masih belum mahir menggunakan gunting. Umur dah 5-6 tahun tapi pegang gunting pun masih perlu dibetulkan.

Dalam kelas membaca ni memang kurang sempatlah saya nak mengajar cara pegang gunting dan menggunting.

Jadi saya pun berikan link video mengajar anak menggunting yang dikongsikan okeh Puan Mahfuzah, Penulis Buku-buku Pendidikan Khas, ke dalam group whatsapps parents.

Alhamdulillah setakat ini semua parents yang hantar anak kepada saya memberi kerjasama sepenuhnya.

Jadi bila saya minta mak-mak ni bantu ajar anak belajar menggunting di rumah, mereka buat lebih dari itu.

Ada sorang mak ni siap rujuk kepada Occupational Theraphy untuk dapatkan nasihat bagaimana nak bantu anak dia menggunting.

Lepas tu kongsikan pulak dengan kami dalam grup. Alhamdulillah, bertambah ilmu.

Justeru, rasanya saya pun nak kongsikan dengan kalian langkah-langkah untuk membantu anak belajar menggunting.

OT tersebut (yang tak tahu saya siapa namanya, maaf) mencadangkan supaya mulakan dari aktiviti shoulder joint.

Menurutnya aktiviti-aktiviti menggunakan tangan ini bermula dari bahu. Aktiviti menguatkan bahu ni adalah seperti senggayut (monkey bar), kereta sorong (wheelbarrow walking) dan juga merangkak (crawling).

Bila shoulder joint dah kuat, barulah perkenalkan aktiviti-aktiviti forearm muscles, palmar muscles dan barulah ke jari-jari.

Wah! Kami semua pun macam “wahhhh”. Baru tahu.

Patutlah kebanyakan buku-buku untuk pendidikan awal kanak-kanak ni sangat menekankan aktiviti senggayut dan merangkak.

Dalam sembang-sembang tu keluarlah cerita “Oh rupanya anak dia skip merangkak dulu” ataupun merangkak sekejap sangat.

Jadi kawan-kawan, kalau anak kalian kurang merangkak, buatlah aktiviti-aktiviti yang boleh menggalakkan anak merangkak. Mak kena sama-sama main-main merangkak.

Kalau anak kalian masih bayi macam Isyraq, pastikan dia ada masa di lantai (floor time orang putih cakap). Lagi lama lagi kerap lagi bagus.

Nak lagi bagus mak pun floor time juga dengan bayi. Baru nampak mak buaya ngan anak buaya.

Hehehe.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy bukan cikgu buaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *