Mengurus Emosi Anak

Tiba-tiba..

“Tak ada lelaki suka kat kakak”, kata Afiah perlahan.

Mommy bulatkan mata sambil hidung kembang kempis, “Apa kakak?”

“Tak, kakak kata tak ada lelaki pun suka kat kakak, kecuali H. Tapi H tu lainlah.”

Lain sebab H anak murid mommy. Dan H itu memang kelainan sangat.

Mommy raup muka sampai ke dada, lepas tu tanya, “You mean suka like a friend or like a boyfriend?”

“Like a friend.”

Phew, lega. Sekejap.

Sambungnya lagi, “Nanti kakak nak kawin dengan siapa kalau tak ada lelaki suka kat kakak.”

Itu lebih macam pernyataan daripada pertanyaan. Oh men, Afiah baru 7 tahun dan dia sudah susah hati kerana tiada lelaki suka kannya.

Iya, kerana dia homeschool, pergaulannya agak terbatas. Hampir 90% pergerakannya berada depan mata saya ataupun suami ataupun orang-orang yang kami percayai.

Hishh, macam tak percaya pula antara banyak-banyak soalan itulah yang hendak ditanyanya.

Tetapi ini adalah soal emosi. Mungkin ada anak yang emosinya cepat matang berbanding yang lain.

Mahu ketawa atau mahu serius?

Saya ambil yang tengah-tengah. Tidak mengetawakannya, tidak cuba menjadikan isu ini sebagai remeh temeh di matanya. Tetapi tidak juga mengambil serius perkara ini.

Cuma berusaha menjadi tempat pertama yang dia luahkan perasaannya.

“Sabarlah kakak, nanti kakak semakin dewasa kakak akan jumpa banyak lelaki lagi. Mommy doakan kakak jumpa lelaki yang hebat.”

Abah sudah terbatuk-batuk tersedak dari tadi. Angah pula sudah sibuk masuk campur beritahu yang dia juga mahu kahwin.

Afiah kembali senyum.

Fuhhh. Mommy hirup teh tarik ais dengan lega.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.