Tutorial Guna iMovie di iPhone

Hari itu Cikgu Masturah A. Latib tanya saya macamana nak masukkan subtitles dalam video.

Saya biasanya gunakan apps Pinnacles Pro. Kena beli di Appstore.

Tapi kalau video pendek-pendek 2-3 minit boleh gunakan iMovie sahaja. Didatangkan percuma dengan iPhone.

Jadi, alang-alang saya buat tutorial dalam whatsapps untuk Cikgu Mas kan, kita kongsikan sahaja di sini.

Mungkin bermanfaat juga untuk orang lain yang ada iPhone tapi tak pernah guna iMovie.

Langkah-langkahnya ada pada gambar ya. Jom tengok.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy pandai juga IT sikit-sikit

Buka apps iMovie. Ini untuk pengguna iPhone sahaja ya. Kalau kau guna android, tak ada apps iMovie ni dalam handphone kau.

Klik “+” untuk buat video baru.

Pilih “Movie”.

Pilih mana media yang kau nak guna. Boleh pilih video ataupun gambar. Kalau kau nak senang view video sahaja, kau klik kat “Media” atas kiri tu. lepas kau dah pilih mana yang nak guna, klik “Create Movie” kat bahagian bawah.

Kau boleh pilih samada nak masukkan serentak semua video dan gambar yang nak digunakan atau nak masukkan satu persatu. Terpulang.

1- Kalau nak edit video, kena pastikan klik pada clip video dan ianya highlighted warna kuning. Barulah tools kat bahagian bawah tu akan muncul.

2- ini gambar gunting. Tujuannya nak potong video. Atau sambung. Atau nak salin semula clip video tu supaya boleh ulang tengok 14 kali. Boleh juga delete buang mana-mana part yang rasa menyampah.

1- ini rupanya kalau clip telah terpotong. Select mana clip yang nak disunting. Mesti highlighted warna kuning.

2- Ini tools untuk masukkan teks. Macam tajuk ke, atau subtitle ke atau sekadar ucapan terima kasih pun boleh.

3- Ini pula jenis-jenis teks yang boleh digunakan. Kalau scroll ke kanan tu ada banyak lagi jenis teks yang ditawarkan.

4- ini pula untuk pilih samada teks tu nak letak kat tengah atau kat bawah. Selalunya tajuk kau letaklah kat tengah, kalau subtitle letaklah kat bawah ok.

5- untuk edit teks, kau klik kat atas sini. Lepas tu taiplah apa yang kau nak taip.

1- ini pula tools untuk kawal kelajuan. Tu yang gambar speedometer tu.

2- Kau boleh pilih nak lajukan atau nak perlahankan clip video kau.

3- kalau nak freeze atau add atau reset pun boleh. Kau cubalah sendiri ya.

1- ini tools untuk kuatkan atau perlahankan suara dalam video.

2- tariklah bulatan tu ke depan atau ke belakang.

1- ini tools untuk edit gambar video tu.

2- boleh pilihlah nak buat kaler2 apa.

1- kalau klik pada pembahagi antara video clip yang dipotong tadi, kau boleh pilih transition nya.

2- ini pilihan transition yang ada. Kau cubalah sendiri.

Kalau nak tambah apa-apa media lain, klik kat “+” ini.

Macam-macam boleh masukkan.

Ini kalau kau nak masukkan audio.

Contohnya masukkan sound effect orang menepuk tangan.

Atau buat voice over pada video atau gambar yang kita guna. Sebaiknya gunakan microphone supaya suara tak berangin sangat.

Bila dah siap edit segala video, boleh klik done.

1- untuk tukar tajuk video kepada yang mesra pengguna

2- kalau nak edit semula video klik yang ini

3- kalau nak eksport video ke format yang boleh share dengan orang lain

Biasanya saya akan pilih save video. Pilihan lain tu kau cubalah sendiri ya.

Kalau nak gunakan pada facebook, HD720p pun dah memadai. Sebab facebook selalu downgrade video kita.

Tapi kalau nak ke youtube bolehlah save format 1080p atau 4k. Saiz videonya besar giler.

Semasa sedang proses export ini, kau jangan tutup handphone atau buka apps lain. Nanti dia abort operation. Kau kena tunggu sahaja.

Kalau video kau saiz sangat besar, jari kau kena slide2 kat handphone, jangan benarkan handphone kau tidur. Nanti aborted operation juga.

Bila dah keluar begini, barulah operasi berjaya. Boleh lihat video yang kau buat di “photos”

Inilah rupa video tutorial yang kita buat tadi ya.

Semoga membantu mana-mana yang ada iPhone tapi tak pernah guna iMovie tu.

Comments

  1. amna says:

    imovie ni kene purchase ke?

    1. Nor Azleen binti Abd Rahim says:

      Free dengan iphone selalunya

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.