skip to Main Content

Review Warung Salai Port Dickson

Hari tu kami makan tengah hari di Warung Salai. Alang-alang ke Port Dickson, mestilah cari makanan nismilan kan.

Hidangan utama di sini adalah masakan lemak cili padi dan juga asam pedas melaka.

Ada pelbagai jenis daging salai, keli, perut, jangek (?) yang boleh dipilih untuk dibuat masakan lemak cili padi. Hasil google saya dapati bahawa jangek adalah kulit lembu yang dihiris nipis dan disalai.

Untuk asam pedas melaka pula, ada pilihan tetel dan pelbagai jenis ikan. Di sini barulah jumpa tetel betul, timbul-timbul warna putih. Haaa selalunya kebanyakan kedai berikan daging cincang apabila mereka kata tetel.

Memang puas hati makan di sini. Patutlah ramainya pengunjung datang ke sini. Tak putus-putus pelanggan masuk. Sebaik sahaja meja kosong, sudah ada yang menunggu nak duduk.

Nak cari warung ni senang sahaja. Ianya terletak di deretan rumah kedai Hotel Langit-langit Port Dickson. Signboardnya pun cukup besar, dari jalan besar kalian memang boleh nampak kedai ini.

Pekerja kedai ni berpakaian ala pendekar, cuma mereka tak berpencak silat je masa hantar makanan. Kalaulah mereka buat begitu, mesti lagi happening agaknya. Huhu.

Harganya pula kira berpatutan lah. Kami makan sekeluarga dengan kenyang sampai seeh perut, bayarannya RM47 sahaja. Memang sedap, kenyang dan wajib repeat bila ke Port Dickson ni lagi.

Nor Azleen Abd Rahim

cikgumommy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *