Tandem Breastfeeding

Saya stopkan bf Azmina waktu mengandung 4-5 bulan kerana tak tahan sakitnya dengan janji bila baby dah keluar kita sambung semula.

Selepas bersalin saya cuba tawarkan kepada Azmina semula, tetapi dia enggan.

Susu untuk baby katanya…

Berkali-kali dengan pelbagai cara dipujuk tetap enggan.

Hari ini, kerana risau Azmina kembali demam, saya trik dia bila dia minta susu.

Instead of bancuhkan susu wildan untuknya, saya masukkan susu perahan tanpa beritahu apa-apa.

Selepas habis, dia minta lagi..

Saya tanya sedap ke? Azmina angguk dan senyum.

Baru saya cakap itu susu mommy. Nak lagi?

Azmina angguk dan senyum.

Satu lagi botol susu mommy…

Dua jam selepas itu, dia minta lagi susu – kali ini dengan abah.

Abah bancuhkan susu wildan – waktu itu saya sedang memerah susu.

Azmina ambil saja susu yang abah bancuh.

Kemudian datang kepada saya dan tunjuk susu mommy.

Tak mahu susu wildan, mahu susu mommy.

Yeahhhh, mommy menang !!!!

P.s: Kerja juga bertambah 😄

Nor Azleen Abd Rahim
Professional Mommy

Bayi Muntah Bila Menyusu?

Isyraq selalu muntah..

Tapi takdelah saya risau sangat – sebab dia kentut, perutnya tidak keras, kelakuan normal, dan muntahnya hanya semasa atau selepas menyusu.

Selain tu ianya juga tidak projectile. Lebih kepada macam meleleh gitu.

Ketiga-tiga anak macam ni juga.

Yang tak bestnya adalah mommy bau masam susu jer.

Abis tudung dan baju bercorak muntah susu.

Mak-mak kalau tengok mungkin paham.

Yang belum mak-mak tu agaknya apalah dalam pikiran mereka. Selekeh benor hakak ni 😅

Anyway, thanks dr Hairin Anisa Tajuddin sharekan pasal topik ni..

Juga ada tips dan triks untuk cuba atasi isu ini.

Saya dah cuba setakat beberapa jam yang lepas ni..

Harapnya positif..

Nor Azleen Abd Rahim
Professional Mommy