Resepi Spaghetti With Grilled Chicken Orange

Belek-belek buku 21 Hari Dapur Eat Clean, nampak 1 hidangan spaghetti adalah 30g kering.

Mak aih, sikit bebenornya..

tak puas hati saya pun google..

selepas membuat pencarian saya dapati 100gram spaghetti kering adalah hampir 400kcal.

Patut tak kuruih selama ni hahaha…

Anyway saya ikutlah saranan 30gram kering tu, dan hasilnya…

Wow, memang mengenyangkan..

Bahan-bahannya:

  • Spaghetti
  • Ayam
  • Bawang besar
  • Oren
  • Mint
  • Capsicum
  • Lemon
  • Puri bawang putih
  • Puri halia
  • Serbuk lada hitam

Cara penyediaannya:

  1. Perap ayam dengan puri bawang putih, puri halia dan serbuk lada hitam.
  2. Rebus spaghetti.
  3. Hiris bawang besar.
  4. Potong oren dan capsicum.
  5. Cincang daun mint.
  6. Grill ayam yang telah diperap. Selepas masak, hiris nipis.
  7. Gaulkan ayam bersama bawang besar, oren, capsicum dan daun mint.
  8. Perahkan jus lemon.

Salad ayam grilled dan oren boleh dimakan bersama spaghetti ataupun nasi perang.

Taaa daaa.. Selamat mencuba.

Dari saya Cikgu Azleen, the professional mommy yang sangat passionate dengan homeschool, breastfeeding dan fitness.

Resepi Roti Panggang Putih Telur

Sedap juga resepi ni rupanya.

Macam toast kot, cuma selama ni kalau toast yang dekat hotel tu memang saya kurang gemar.

Ada letak susu kan?

Tapi bila cuba resepi dari buku Cabaran Kurus 21 Hari ni, rasa ok lak..

Walaupun mula-mula tadi macam nak tak nak letak bawang..

Haha.. saya bukan peminat bawang..


Bahan-bahannya:

  • Roti
  • Putih telur
  • Bawang
  • Serbuk lada sulah

Cara penyediaannya:

  1. Pukul telur, tambah serbuk lada sulah
  2. Bawang dihiris nipis
  3. Masukkan bawang ke dalam telur
  4. Celup roti ke dalam telur dan goreng tanpa minyak atas pan

Boleh makan dengan salad, sos (kalau nak kurus, hati-hati), perahkan lemon atau bagaimana gaya pun yang anda suka.

Selamat bersarapan.

Dari saya Cikgu Azleen, the professional mommy.

Rolled Oat vs Instant Oat

Ada yang tanya adakah saya guna quaker oat kaler biru ke kaler merah?

Dua-dua pun bukan..

Oat kaler biru dan merah tu jenis instant oat.

Saya gunakan rolled oat macam dalam gambar ni.


Ini brand pristine. Selalunya saya gunakan yang ini.

Tapi kali terakhir saya beli rolled oat ni, saya nampak quaker oat pun dah keluarkan rolled oat.

Bolehlah cari di tesco jusco dan coco 🤣🤣🤣

Selamat beroat!!

Nor Azleen binti Abd Rahim

Professional Mommy

Recipe Oat Omelette


Bahan-bahan:

  • Rolled oat
  • 2 putih telur dan 1 kuning telur
  • Tomato
  • Pepper

Cara penyediaan:

  1. Rendam rolled oat dengan air panas sehingga kembang. Toskan.
  2. Campurkan semua bahan.
  3. Masak atas kuali pan.


Bila dah siap bolehlah dimakan.

Saya suka taburkan garlic powder kat atasnya..

Taaa daa..


Selamat bersarapan..

Nor Azleen Abd Rahim

Professional Mommy